• English
  • French
vrijdag, maart 5, 2021
Kortman Advocaten Den Haag
  • Log in
  • Home
  • Rechtsgebieden
  • Advocaten
  • Tarieven
  • Actueel
  • Contact
Geen resulaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Rechtsgebieden
  • Advocaten
  • Tarieven
  • Actueel
  • Contact
Geen resulaten
Bekijk alle resultaten
Kortman Advocaten
Geen resulaten
Bekijk alle resultaten
Home Rechtsgebieden Huurrecht

Advies huurrecht: 10 tips voor huurders en verhuurders

mr. V.A.D. (Vanessa) Enters door mr. V.A.D. (Vanessa) Enters
18/05/2020 - Geupdate op: 22/05/2020
in Huurrecht
1
Huurrecht tips: 10 tips voor huurders en verhuurders

Advies huurrecht: 10 tips voor huurders en verhuurders – Of je nu huurder of verhuurder bent, dit zijn de 10 belangrijkste dingen waar je op moet letten. Lees nu ons advies huurrecht in 10 tips.

1. Pas op met het verhuren van je eigen woning!

Heb je een eigen woning met hypotheek? Wil je die gaan verhuren omdat je bijvoorbeeld gaat samenwonen? Ons advies huurrecht is: pas op met het verhuren ervan! De bank verbiedt het verhuren van je eigen woning meestal, tenzij je schriftelijke toestemming hiervoor hebt gekregen. Deze toestemming krijg je weer meestal niet, omdat de lening is aangegaan voor een woning waarin jezelf geacht wordt te wonen.

Als de bank erachter komt dat je je woning zonder toestemming hebt verhuurd, dan kan hij je lening opzeggen en direct terugbetaling van het hele geleende bedrag opeisen. In het ergste geval wordt je woning via openbare verkoop verkocht, je huurder er op kosten van de bank uitgezet en zit jij met een enorme restschuld. Ben je huurder? Check dan bij je (particuliere) verhuurder, of hij de woning wel mag verhuren. Anders sta je misschien weer zo op straat.

2. De huurder kan soms met succes een lagere huurprijs vragen

Ook al heb je een hogere huurprijs afgesproken, een huurder kan binnen 6 maanden na het aangaan van een huurovereenkomst woonruimte een huurprijsverlaging vragen bij de Huurcommissie. De Huurcommissie kan een lagere huurprijs voor een sociale woning vaststellen als de huurwaarde aan de hand van het puntenstelsel lager ligt dan de afgesproken huurprijs. Ook als de woning in de vrije sector wordt gehuurd, kan een huurder om huurverlaging vragen! Of hij deze ook krijgt, hangt af van de huurwaarde: ligt deze uiteindelijk toch onder de grens van de sociale sector, dan gaat de huurprijs omlaag (en valt de woning ook onder de regels voor sociale huurwoningen)! Ons advies huurrecht voor huurders is dan ook om snel te schakelen als je vindt dat de huurprijs te hoog is.

3. Huurverhoging kan niet zomaar

Hoewel het heel gebruikelijk is dat de huur jaarlijks wordt verhoogd, is het lang niet altijd mogelijk. Een verhuurder kan sociale woningen niet meer verhogen dan met de wettelijke percentages. Hij moet dat ook minstens 2 kalendermaanden voordat de huurverhoging in kan gaan aangeven. Een huurprijs in de vrije sector kan alleen worden verhoogd als dat in het huurcontract staat en dan moet daarin tevens staan met welk percentage de huur mag worden verhoogd. Ons advies huurrecht voor verhuurders is dan ook om een goed huurcontract op te stellen waarin je de verhoging ook vastlegt.

4. Contractuele boete moet een plafond hebben

In veel huurovereenkomsten staat dat de huurder een boete moet betalen wanneer, bijvoorbeeld, er sprake is van illegale onderhuur. Deze boete loopt op per dag dat de onderhuur voortduurt. Zo’n boetebeding mag, maar hij moet een (redelijk) plafond hebben. Staat er geen (redelijk) maximumbedrag in? Dan kan de rechter de hele boete buiten beschouwing laten.

5. Opzeggen huurovereenkomst is niet altijd het einde

Als een verhuurder een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd opzegt, is dat niet altijd ook echt het einde van de overeenkomst. De verhuurder heeft namelijk maar een paar wettelijke mogelijkheden om zo’n huurovereenkomst rechtsgeldig op te zeggen. Wil de huurder niet vertrekken? Dan moet de verhuurder naar de rechter stappen. Die beslist dan of de huurovereenkomst terecht is opgezegd. Houdt er ook rekening mee, dat in bepaalde gevallen passende woonruimte en een verhuisvergoeding moet worden aangeboden. Wil je de huur opzeggen of is je huur opgezegd en wil je in de woning blijven? Raadpleeg dan een advocaat.

6. Er zijn diverse huurcontracten die beëindiging van de overeenkomst makkelijker maken

Er zijn inmiddels meerdere mogelijkheden voor tijdelijke huur die ook echt tijdelijk zijn. Te denken valt aan de zogenaamde huurovereenkomst met diplomatenclausule, verhuur aan jongeren tot 28 jaar of de tijdelijke huur bij leegstand. Het is wel belangrijk dat de huurovereenkomst aan bepaalde voorwaarden voldoet, anders ziet de rechter het alsnog als een gewone huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Informeer bij uw advocaat omtrent de mogelijkheden. Goed advies huurrecht kan u veel ellende besparen!

7. Ook een huurovereenkomst voor bepaalde tijd moet tijdig worden opgezegd

Een huurovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt niet automatisch. De verhuurder moet (op tijd) het einde van de huurovereenkomst en de ontruiming aanzeggen. Doet hij dat niet, dan ontstaat er automatisch een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd.

8 Vergeet de huur niet op te zeggen bij scheiding!

Ook al staat de huurovereenkomst op naam van je ex, vanwege een huwelijk of geregistreerd partnerschap ben je automatisch medehuurder. Dat betekent dat je ook verantwoordelijk bent voor het betalen van de huur. Gaan jullie scheiden en vertrek je uit de huurwoning? Zeg dan zo snel mogelijk bij aangetekende brief je medehuurderschap op bij de verhuurder.

9. Bij overlijden hoofdhuurder kan de huurovereenkomst eindigen

Als een hoofdhuurder overlijdt, gaat de huur automatisch over op de overgebleven echtgenoot omdat deze volgens de wet medehuurder is. Dit is anders wanneer iemand gewoon samenwoont met een partner, huisgenoot of kind(eren) die geen medehuurder is. In principe houdt de huurovereenkomst dan na het overlijden van de huurder op te bestaan, tenzij de medebewoner binnen 6 maanden na overlijden een schriftelijk verzoek om hoofdhuurder te worden indient én hij aan de wettelijke voorwaarden hiervoor voldoet. Is de medebewoner niet op tijd of voldoet hij niet aan de voorwaarden? Dan kan de verhuurder ontruiming aanzeggen van de woning. Raadpleeg in een dergelijk geval altijd een advocaat, of je nu huurder wilt worden of verhuurder bent.

10 Wie is verantwoordelijk voor schade bij oplevering van de woning?

Is de woning compleet uitgewoond bij oplevering? Een verhuurder kan de huurder in principe niet verplichten om de woning netjes op te leveren, laat staan om zijn kosten weer in orde te laten maken, als hij is vergeten bij aanvang van de huurovereenkomst een door beide partijen ondertekende opnamestaat te maken. Alleen als de verhuurder zo’n opnamestaat bij aanvang heeft gemaakt of anders kan bewijzen in welke staat de huurder de woning heeft ontvangen bij aanvang van de huurovereenkomst én dat de huidige staat door meer dan gebruikelijke slijtage in een slechte staat is veroorzaakt, kan hij de schade verhalen op de huurder.

Advies huurrecht nodig?

Voor meer advies huurrecht kunt u terecht bij Kortman Advocaten in Den Haag. Wij staan zowel huurders als verhuurders bij.

ShareTweetShare
Meer weten? Neem contact op met Kortman Advocaten Den Haag

Bel 070 302 40 30 of mail naar info @ kortmanadvocaten .nl
mr. V.A.D. (Vanessa) Enters

mr. V.A.D. (Vanessa) Enters

Gespecialiseerd in contractenrecht en personen- en familierecht. Veelzijdig en breed opgeleid. Scherp, betrokken en bevlogen. Lees hier meer over mr. V.A.D. (Vanessa) Enters

GerelateerdArtikelen

Geen content beschikbaar

Reacties 1

  1. Isabel says:
    8 maanden geleden

    Goed om deze juridische informatie over huren en verhuren eens op een rijtje te hebben. En ook al mag je je eigen woning wel verhuren, het is nog altijd zaak, op te passen, dat je behoorlijke verhuurders krijgt. Zo hebben vrienden van mij verhuurd aan een op het oog keurig stel met goede referenties. Alleen hebben ze wel een wietplantage in het huis geïnstalleerd.

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen

arbeidsrecht en corona
Arbeidsrecht

Dossier Arbeidsrecht en Corona

door mr. C.P.R.M. (Kees-Pieter) Dekker
20/05/2020 - Geupdate op: 27/05/2020

Dossier Arbeidsrecht en Corona. Speciaal voor u als werkgever hebben wij het dit dossier over arbeidsrecht in tijden van corona opgesteld. Als werkgever in tijden van Corona, loopt u ongetwijfeld tegen veel vragen op het gebied van arbeidsrecht aan. Mag ik mijn werknemers nog wel ontslaan, als ik een beroep heb...

Lees meer
thuiswerken en corona

Thuiswerken en Corona: vooruitkijken

20/05/2020 - Geupdate op: 29/05/2020
wijziging arbeidsvoorwaarden en corona

Wijziging van arbeidsvoorwaarden en Corona

20/05/2020 - Geupdate op: 29/05/2020
zieke werknemer en corona

De zieke werknemer en Corona

20/05/2020 - Geupdate op: 27/05/2020
ontslag en corona

Ontslag en Corona

20/05/2020 - Geupdate op: 27/05/2020

Kom werken bij Kortman Advocaten Den Haag

Kortman advocaten team

Vacature advocaat

Kom werken bij Kortman Advocaten Den Haag Zoekt u – alleen of met meerdere advocaten - aansluiting bij een advocatenkantoor in Den Haag? Kortman Advocaten heeft nog plaats voor enkele zelfstandige advocaten. Bent u onze ontbrekende schakel? Wij zijn op zoek naar advocaat/ondernemers....

door mr. V.A.D. (Vanessa) Enters
07/05/2020 - Geupdate op: 29/05/2020
  • Onze Algemene Voorwaarden
  • Klachten regeling
  • Privacy verklaring

© 2020 Kortman Advocaten Den Haag

Geen resulaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Rechtsgebieden
  • Advocaten
  • Tarieven
  • Actueel
  • Contact

© 2020 Kortman Advocaten Den Haag

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Deze website gebruikt cookies. Wanneer u doorgaat bij het gebruik van deze website geeft u automatisch toestemming voor het gebruik van deze cookies. Meer info? Lees onze Privacy verklaring.